23 Temmuz 2012 Pazartesi

İş Görüşmesine Giderken...

Bu yazımda iş görüşmesi öncesi yapılması gerekenleri kısaca özetlemek istedim.İş başvurusu yaptığınız firmadan mülakat daveti aldınız saat ve günü belirlediniz.Buraya kadar her şey güzel ancak iş görüşmeleri siz ne kadar başarılı ve akıllı olursanız olun kendinizi, başardıklarınızı karşı tarafa 1 saatte anlatmanız gereken bir toplantıdır.Özgeçmiş bir yere kadar etkilidir, zaten özgeçmişiniz sayesinde firmadan iş görüşmesi daveti alırsınız.Sonrasında her şeyi görüşmeler belirler.
Görüşme öncesi yapılacak çok basit bir kaç hazırlık sizi istediğiniz noktaya taşıyacaktır.Bunları aşağıda özetlemeye çalışacağım.Tabii ki bunlar yüzde yüz zorunlu değildir ancak yapmanız durumunda size artı sağlayacaktır.
1) İş görüşmesine gitmeden önce çağırıldığınız pozisyonu detaylı inceleyin, şirket bünyesinde tanıdığınız bir arkadaşınız varsa kendisinden bilgi alın.
2) İş görüşmesine gitmeden önce özgeçmişinizin 3-4 adet çıktısını, başvuru ile ilgili ilanın çıktısını alıp güzel bir dosyaya koymanızı tavsiye ederim. Özgeçmişlerinizi görüşmeye girince ilgili kişilere elden verin, bir tane özgeçmişi  de kendi önünüze alın.Yanınızda mutlaka şık bir not defteri ve kalem götürün.
3) İş görüşmesi ile ilgili ilanın çıktısını da kendi önünüze koyun.Bu aslında pek bir işe yaramasa da en azından görüşme ile ilgili olduğunuzu ve hazırlandığınızı gösterir.
4) Görüşmeye gitmeden önce şirket ve pozisyon ile ilgili sorular hazırlayın ve güzel şık bir deftere bunları not edin.Böylece görüşmede sizin sormak istediğiniz sorular var mı dediklerinde hazırlıksız yakalanmazsanız.Özellikle tecrübeli olarak bir pozisyona gidiyorsanız teknik sorular hazırlamanız çok faydalı olacaktır.İş görüşmelerinde en önemli şeylerden biri işe hevesli olduğunuzu karşı tarafa göstermenizdir.
5) Görüşmeye gideceğiniz şirketin yerini önceden öğrenin ve mutlaka görüşmeden en az 15 dakika önce orada olacak şekilde yola çıkın.
6) Hangi tip iş görüşmesine gidecek olursanız olun mutlaka şık giyinmeye dikkat edin.Erkek adayların mutlaka kravatla beraber bir takım elbise giymesi gerekiyor ayrıca tıraş olmaları da şart.Diğer türlü karşı tarafta imajınızı kaybedersiniz.İmaj iş hayatında elinizdeki en önemli şeydir.Bunu lütfen unutmayın.
7) İş görüşmelerini reddetmeyin, yani istemediğiniz bir pozisyona çağırılmış bile olsanız en azından müsait zaman yaratabiliyorsanız mutlaka görüşmeye gidin.Bu size iş görüşmesi pratiğinizi arttırmak, çevrenizi genişletmek gibi artılar sağlayacaktır.Görüşmede tanıştığınız kişilerin kontaklarını mutlaka bir yere not edin, sonradan istediğiniz bir pozisyon açılırsa direk bilgi almak için bu kişilerle irtibata geçebilirsiniz.

Bu 7 taktik benim hep işime yaradı.Umarım sizlerde fayda sağlarsınız.

Güncel iş fırsatları için twitter:@kariyeryeri ve linkedin kariyeryeri'ni takip edebilirsiniz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder