23 Temmuz 2012 Pazartesi

İş Görüşmesine Giderken...

Bu yazımda iş görüşmesi öncesi yapılması gerekenleri kısaca özetlemek istedim.İş başvurusu yaptığınız firmadan mülakat daveti aldınız saat ve günü belirlediniz.Buraya kadar her şey güzel ancak iş görüşmeleri siz ne kadar başarılı ve akıllı olursanız olun kendinizi, başardıklarınızı karşı tarafa 1 saatte anlatmanız gereken bir toplantıdır.Özgeçmiş bir yere kadar etkilidir, zaten özgeçmişiniz sayesinde firmadan iş görüşmesi daveti alırsınız.Sonrasında her şeyi görüşmeler belirler.
Görüşme öncesi yapılacak çok basit bir kaç hazırlık sizi istediğiniz noktaya taşıyacaktır.Bunları aşağıda özetlemeye çalışacağım.Tabii ki bunlar yüzde yüz zorunlu değildir ancak yapmanız durumunda size artı sağlayacaktır.
1) İş görüşmesine gitmeden önce çağırıldığınız pozisyonu detaylı inceleyin, şirket bünyesinde tanıdığınız bir arkadaşınız varsa kendisinden bilgi alın.
2) İş görüşmesine gitmeden önce özgeçmişinizin 3-4 adet çıktısını, başvuru ile ilgili ilanın çıktısını alıp güzel bir dosyaya koymanızı tavsiye ederim. Özgeçmişlerinizi görüşmeye girince ilgili kişilere elden verin, bir tane özgeçmişi  de kendi önünüze alın.Yanınızda mutlaka şık bir not defteri ve kalem götürün.
3) İş görüşmesi ile ilgili ilanın çıktısını da kendi önünüze koyun.Bu aslında pek bir işe yaramasa da en azından görüşme ile ilgili olduğunuzu ve hazırlandığınızı gösterir.
4) Görüşmeye gitmeden önce şirket ve pozisyon ile ilgili sorular hazırlayın ve güzel şık bir deftere bunları not edin.Böylece görüşmede sizin sormak istediğiniz sorular var mı dediklerinde hazırlıksız yakalanmazsanız.Özellikle tecrübeli olarak bir pozisyona gidiyorsanız teknik sorular hazırlamanız çok faydalı olacaktır.İş görüşmelerinde en önemli şeylerden biri işe hevesli olduğunuzu karşı tarafa göstermenizdir.
5) Görüşmeye gideceğiniz şirketin yerini önceden öğrenin ve mutlaka görüşmeden en az 15 dakika önce orada olacak şekilde yola çıkın.
6) Hangi tip iş görüşmesine gidecek olursanız olun mutlaka şık giyinmeye dikkat edin.Erkek adayların mutlaka kravatla beraber bir takım elbise giymesi gerekiyor ayrıca tıraş olmaları da şart.Diğer türlü karşı tarafta imajınızı kaybedersiniz.İmaj iş hayatında elinizdeki en önemli şeydir.Bunu lütfen unutmayın.
7) İş görüşmelerini reddetmeyin, yani istemediğiniz bir pozisyona çağırılmış bile olsanız en azından müsait zaman yaratabiliyorsanız mutlaka görüşmeye gidin.Bu size iş görüşmesi pratiğinizi arttırmak, çevrenizi genişletmek gibi artılar sağlayacaktır.Görüşmede tanıştığınız kişilerin kontaklarını mutlaka bir yere not edin, sonradan istediğiniz bir pozisyon açılırsa direk bilgi almak için bu kişilerle irtibata geçebilirsiniz.

Bu 7 taktik benim hep işime yaradı.Umarım sizlerde fayda sağlarsınız.

Güncel iş fırsatları için twitter:@kariyeryeri ve linkedin kariyeryeri'ni takip edebilirsiniz.




16 Temmuz 2012 Pazartesi

İş Başvurusu Yapmak

İş başvurularınızı yapmak için bir çok farklı kanal kullanabilirsiniz.Günümüzde artık neredeyse herkes internet kullanıcısı olduğundan dolayı iş başvurularınız için ilk olarak internet sitelerini kullanmanız olacaktır.Bu yıllarda Türkiye’de en çok kullanılan siteler, kariyer.net, yenibiris, secretcv ve Monster. Buralarda hesaplarınızı oluşturup bilgilerinizi doldurduktan sonra arama filtrelerinizi belirleyip başvurulara başlayabilirsiniz.
Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri kendi hazırladığınız özgeçmiş ve bu sitelerde doldurduğunuz özgeçmişin birbirleri ile tutarlı olmalarıdır.Ayrıca mutlaka kendi özgeçmişinizi bu sitelerdeki ilgili alanlara ekleyin.
İkinci olarak firmaların ve İnsan Kaynakları danışmanlık firmalarının internet sitelerine girerek bu firmalara bir şekilde özgeçmişinizi ulaştırmanızı tavsiye ederim.Buradaki en büyük sorun firmaların ve danışmanlık firmalarının kendi sistemleri oluyor ve buralara özgeçmiş doldururken her firma için yeni bir hesap açmak gerekiyor.Bunlar bir süre sonra kafa karıştırıcı olabileceğinden tüm hesaplarınızı bir liste halinde şifre ve kullanıcı adınızla beraber bilgisayarınızda bir alanda tutmanızı tavsiye ederim.
Günümüze yüzlerce insan kaynakları danışmanlığı yapan firma var ve internette bunların listesine ulaşabilirsiniz.(Michael Page,Randstadt,Alanyalı&Alanyalı,Adecco,Manpower,Chronos,Oxygen...)
Şu sıralar en sık kullanılan iş bulma yöntemlerinden birisi de Linkedin üzerinden bir hesap açarak burada profesyonel bir özgeçmiş oluşturmak.Linkedin mantık olarak Facebook’a benziyor fotoğraf koyup kendi özgeçmişinizi oluşturabiliyorsunuz.Sonrasında insan kaynakları firmalarını takip edebilir, bu firmalarda işe alım yapan kişilere bağlantı daveti gönderebilirsiniz.Buradan 3 kez iş görüşmesi daveti aldım.Diğer internet sitelerinden farkı işe alım yapan kişilerle direk kontak halinde olmanız,diğer bir artısı da size uygun bir ilanla karşılaştınız ancak pozisyon ile ilgili daha fazla detay almak istiyorsunuz veya başvurdunuz ancak size dönüş olmadı.Linkedin’de ilgili firmanın insan kaynakları departmanında çalışan birilerini bularak onlarla bağlantıya geçebilir ve özgeçmişinizin ilk elden firmanın IK departmanına erişmesini sağlayabilirsiniz.Burada tanıyıp tanımamanızın çok önemi olmadan ilgili şirketlerde çalışanlar, IK uzmanları gibi tanımadığınız kişilere davet göndermenizde de sakınca yoktur.
E-posta grupları da iş başvurularında iyi bir yer tutuyor.Mezun olduğunuz lise, üniversitenin e-mail gruplarına üye olmanız durumunda size oradan çok farklı iş fırsatları ulaşabilir.
Son olarak en iyi ve en eski yöntem tanıdıklarınızı araya sokmak olacaktır.Sizin özgeçmişiniz gibi yüzlerce özgeçmiş işe alım yapan kişilerin ellerine ulaşıyor, burada ayırıcı etken olarak güvendiğiniz size iyi referans verecek bir tanıdık her zaman artı sağlar.Eğer iş arıyorsanız tüm bu çevrelerinizi sonuna kadar kullanmanızı tavsiye ederim.Staj yaptığınız yerlerde tanıştığınız kişiler size fayda sağlayacaktır.Bu kişilerle irtibatınızı kopartmamaya dikkat etmenizi öneririm.Özellikle yılbaşı ve bayramlarda bir e-posta göndermek yerine bu insanları arayıp 1-2 dakika da olsa konuşmanız çok iyi olacaktır.

5 Temmuz 2012 Perşembe

Özgeçmiş Hazırlamak


Özgeçmişlerinizi incelememi ve ya linkedin ve twitter hesaplarımda paylaşmamı isterseniz kariyeryeri@gmail.com adresine gönderebilirsiniz, bunun dışında her türlü yorumunuz için bu adresi kullanabilirsiniz.

Benim için en önemli kurallardan birini başlarken yazmak istedim.Lütfen özgeçmişiniz en fazla 2 sayfa olsun.Fazlası her zaman kötü görünüyor.Aldığınız ekstra eğitimler  varsa ve çok yer tutuyorsa bunları özgeçmişinizin bir eklentisi olarak ayrı bir sayfada yazmanızı öneririm.
Özgeçmişinizi hazırlarken öncelikle iyi bir şablon bulmalısınız veya kendi şablonunuzu yaratabilirsiniz.Şablonda en üstten başlayarak kişisel bilgileriniz (adres,telefon,e-mail,...) yer almalı fotoğraf koyacak yeriniz varsa fotoğrafınızı koyabilirsiniz.Kişi ve kurumlara göre değişse de ben fotoğraflı özgeçmişleri tercih etmiyorum.Eğer fotoğraf koyacaksanız bu fotoğraf lütfen yazın plajda çekilmiş saçma sapan bir fotoğraf olmasın.Erkekler için bir takım elbise ile çekilmiş, bayanlar ise düzgün bir kıyafet ile çekilmiş güzel bir fotoğraf olmalı.Lütfen unutmayın imajınız her zaman ama her zaman elinizdeki en önemli şeylerden biridir.
Bunun dışında eğer kendinize ait bir internet siteniz veya blogunuz varsa bunun bağlantısını da mutlaka buraya koymanızı öneririm.Yine burada kişisel özel bilgileriniz ve fotoğraflarınızdan ziyade kendi yazdığınız yazılar(küfürsüz) hobileriniz veya sizinle ilgili kısa bilgiler veren bir blog olmasını tercih edin.Eğer özel şeyler varsa bu adresi kesinlikle özgeçmişinize koymayın.
Arkasından eğitim geçmişiniz ile devam edebilirsiniz.Kısaca okuduğunuz okullar, bitirme dereceleri burada yer almalı.Okul bitirme dereceleriniz yüksekse burada belirtin eğer düşük derecelerle bitirdiyseniz buraya yazmamanız sizin için daha iyi olacaktır.Profesyonel özgeçmişlerde son bitirdiğiniz okul en üstte olacak şekilde yazılır.Eğer devam eden bir eğitimiz varsa(Master,doktora,üniversite) bunu da özgeçmişinize tahmini bitiş tarihini belirterek yazmalısınız.
Sonrasında ise en önemli alan olan iş tecrübeleri alanını yazabilirsiniz.Üniversite öğrencisi iseniz veya iş tecrübeniz yoksa yaptığınız stajlar, üniversitede katıldığınız projeleri buraya yazabilirsiniz.İş tecrübelerinizi sıralarken yine en üste en son tecrübeniz gelecek şekilde sıralamaya dikkat edin.Ayrıca madde madde işin ve ya stajın özelliklerini açıklama olarak ve uzun cümleler kurmadan belirtebilirsiniz.Örnek olarak bir satışçı iseniz sattığınız ürün/hizmet grubu,  yönettiğiniz toplam ciro, kazanç/kayıp oranınız,... gibi rakamsal değerleri yazabilirsiniz.Ve ya bir üniversite öğrencisi iseniz yaptığınız projenin genel kapsamı ne üzerine olduğu ve neleri başardığınızı kısaca belirtebilirsiniz.
İş tecrübelerinin altına iş hayatında geliştirdiğiniz projeleri anlatan bir alan açabilirsiniz ve burada kısaca görev tanımınız dışında ek olarak yaptığınız ve işinize katkı sağlayan başarılı projelerinizi yazabilirsiniz.Ayrıca kazandığınız başarılar, ödüller varsa burada belirtmenizi şiddetle tavsiye ederim.(Örnek: En iyi satışçı Ödülü 2010 başlığını açıp altına ödülün kısa açıklaması ve veren kuruluşu belirtebilirsiniz.)Eğer belirtmek istediğiniz ödül profesyonel yaşam değil ilgi alanınız ile ilgili ise bunu ilgi alanlarınız kısmında belirtmelisiniz.
Sonrasında bilgisayar bilgileri(burada playstation yazan bir aday görmüştüm lütfen sadece profesyonel programları (SAP,Java,Windows,Oracle,...) ve derecesini yazın), yabancı diller, aldığınız sertifikalar,...  olduğu bir alan açarak devam edebilirsiniz.
 Son adımdan önce mutlaka ilgi alanlarınız kısaca belirtmelisiniz.Sonuçta hepimiz insanız ve rahatlamak için iş dışında bir hayatımız olmalı.Özellikle profesyonel olarak yaptığınız tenis,futbol,gitar çalmak,... gibi bir ilgi alanınız varsa bunu mutlaka belirtin.Mülakatlarda bazen iletişim kurarken çok işe yarayabiliyor.
Referanslar kısmına istek üzerine verilecektir yazmanızda bir sakınca yoktur.
Özgeçmişinizi aşağı yukarı hazırladıktan sonra lütfen son kez bir de alıcı gözü ile bakın, çünkü siz çok başarılı biri olabilirsiniz ancak sizi değerlendiren insan kaynakları departmanı sadece bu 2 sayfayı görecektir.İngilizceniz varsa aynı özgeçmişi bir de İngilizce olarak hazırlamanızı öneririm ve ağırlıklı olarak bunu kullanın.Ben kendi özgeçmişimi genel olarak İngilizce kullanıyorum.
İngilizceniz yoksa bence özgeçmiş hazırlamayı bırakıp en kısa zamanda İngilizce öğrenin.Diğer yabancı diller de size fayda sağlayacaktır ancak iyi bir iş bulmak istiyorsanız İngilizceniz iyi seviyede olmak zorunda.Eğer bunu erken yaşlarda yapmazsanız ilerleyen yaşlarda yapmak gittikçe zorlaşacaktır.
Son olarak özgeçmişinizi oluşturdunuz her şey bitti diye düşünmeyin lütfen.İnternetten bulacağınız ücretsiz programlardan biri ile bunu PDF dosyasına çevirmenizi tavsiye ederim.Bu mutlaka şart değil ancak word dosyası olarak kullandığınız bir özgeçmişi biri kopyalayarak rahatça sizin şablonunuzu kullanabilir ikinci olarak karşı taraf tarafından PDF daha profesyonel bir format olarak görüyor.
Özgeçmişinizin ismini isim-soyad şeklinde kaydedin lütfen, CV,CV1 özgeçmiş gibi isimler profesyonel görünmüyor ve bulunması zor olabiliyor.
Toparlamak gerekirse:
1)      Profesyonel bir özgeçmiş 2 sayfayı geçmemeli,
2)      Fotoğraf koyacaksanız gerçekten şık bir kıyafetle ve güzel bir arka fonla (beyaz,siyah) çekilmiş vesikalık bir fotoğraf olmasına dikkat edilmeli,
3)      Blog veya internet sitesi adresinizi  ekleyebilirsiniz, hatta ekleyin,
4)      Tarih sıralaması hep en üste en son tarih gelecek şekilde olmalı,
5)      İlgili alanlarınızı mutlaka başarılarınızla beraber belirtin, üye olduğunuz dernek ve kuruluşlar da bu alanda yer almalı,
6)      Özgeçmişinizi PDF olarak kaydetmenizi ve dosya adına kendi isim soyadınızı yazmanızı tavsiye ederim.
Bu yukarıda yazdığım maddeler sadece benim kendimin gördüğü basit noktalar, ancak bu noktaları doğru olarak yaptığınızda ön plana çıkma şansınız yüksek olacaktır.Ancak herkesin özgeçmişinin temel noktaları aynı olsa da bir çok alanları birbirinden çok farklı olabiliyor.Size tavsiyem şablonu kendiniz hazırlamak yerine internetten iyi bir şablon bulup bunu kendinize göre geliştirmeniz olacaktır.