17 Eylül 2012 Pazartesi

İş Görüşmesinde Yapılması Gerekenler

İş görüşmesine giderken yapılması gerekenlerden önceki yazımda kısaca bahsettim, bununla beraber iş görüşmeleri sırasında yapacağınız hareketler sizin işi alıp almamanızda büyük rol oynayacaktır.
İş görüşmeleri bazı durumlarda gerçekten büyük sabır isteyebiliyor, özellikle günümüzde bir çok insan kaynakları uzmanı/yöneticisi arkadaşın kendisini sizlerden çok üstün görmesi ve güçlü konumda olması nedeni ile sizin sinir sınırlarınızı zorlayabiliyorlar.(Görüşmeye geç kalma, özgeçmişinize doğru dürüst bakmama, siz konuşurken Blackberry'den mail atma,...)
İşi gerçekten istiyorsanız ne yazık ki bunlara göğüs germeniz gerekiyor.Bunun da bana kalırsa en kolay yolu karşınızdaki kişiyi müşteriniz olarak düşünmek en azından bu beni oldukça rahat ettiriyor.

Sözü fazla uzatmadan,

Başvuru yaptığınız şirkete geldiniz, yanınızda mutlaka bir kimlik olsun, kimliği danışmaya verdikten sonra görüşeceğiniz kişi/kişilerin adlarını verip şirketin sizin için beklediği alanda oturdunuz.

Bu aslında bence şirketi tanımak için çok önemli bir fırsattır.Öncelikle eğer sizi danışmaya aldılarsa gelen ve giden çalışanların profili, danışmadaki görevli bay/bayanın kalitesi size şirket hakkında genel bir bilgi verecektir.Burada benim sık kullandığım bir taktik görüşme öncesi veya sonrası tuvalete gitmektir.
Bunun nedeni tuvalete giderken çalışma ortamını görebilirsiniz, ayrıca şirketin tuvaletinin kalitesi size yine şirketin kalitesi ile ilgili ipucu verecektir.Bu konulara diğer bir yazımda daha detaylı yer vereceğim.

Başlamadan önce yanınızda getirdiğiniz özgeçmişlerinizden birinin kopyasını kendi önünüze diğer kopyalarını da görüşmeye girenlere verin, kendi önünüze iş ilanı ile ilgili çıktı varsa onu ve daha önce hazırladığınız soruları yazdığınız defteri hazırlayın.

Heyecan seviyesi görüşmelerde çok önemli, aşırı heyecanlı olsanız da sorun yok derin nefes alıp bu heyecanı bastırın, eğer özgeçmişinizi çalıştıysanız sorun olmayacaktır.Lütfen şunu unutmayın karşınızdaki kişinin genelde en büyük isteği görüştüğü kişinin işe en uygun aday olmasıdır.Böylece yüzlerce görüşme yapmaktan kurtulacaktır.Bu nedenle aslında hep +1 ile başlarsınız.Lütfen saçma hatalarla bu artı pozisyonu eksiye döndürmeyin.

İş görüşmeniz başladı, size sorulacak ilk soru genel olarak "şirketimizi kolay buldunuz mu?" olacaktır.Bu sorunun nedeni sizin heyecanınızı yatıştırıp iletişimi kolaylaştırmaktır.Ne içeceğinizi sorduklarında yapılması kolay ve hızlı gelebilecek bir şey söyleyin,örn: su, açık çay vs...Bence soğuk bir su en garantisidir, nedeni  de hem sizi kendinize getirir hem de açıklama yapmak zorunda kalmazsınız, konuşurken de boğanızı temizlemenize yardımcı olur.

Genelde ilk olarak insan kaynakları sözü alır ve şirket hakkında genel bilgi verir, sonrasında sizden kendinizi anlatmanızı rica ederler, burada önemli taktik özgeçmişinizi evde çok iyi çalışmış olmaktan geçer, eğitim ve kişisel bilgileri geçtikten sonra iş tecrübelerini anlatıp bitirebilirsiniz.Burada söyledikleriniz özgeçmişinizle uyumlu olmalı bu nedenle arada özgeçmişinize bakmaktan çekinmeyin.

Görüşmenin bir kısmında eğer İngilizce bildiğinizi söylediyseniz sizinle İngilizce konuşmaya başlayabilirler.Burada genel olarak hobileriniz veya okuduğunuz okullarla iligli basit sorular sorulacaktır.Bunlara önceden hazırlanırsanız sorun çıkmadan halledebilirsiniz.Burada heyecanlanmanız da doğaldır ancak sorun yok beklemediğiniz bir şey gelse de bekleyip düşünüp cevap verin kolayca üstesinden geleceksiniz.Başladıktan sonrası genelde su gibi akıp gider.

Ellerinizi saklamayın, elleriniz genel olarak masanın üstünde olsun ve çok abartmadan vücut dilini kullanın.Göz temasını kurun ancak sürekli de karşınızdakilerin gözlerinin içine bakmanıza gerek yok.

Mülakatta sizin soru sormanız da büyük fayda vardır, bu nedenle öncelikle aklınızdaki soruları not edin ve bunları sorup tek tek cevapları kısa kelimler halinde not edin.Kesinlikle sormanız gerekenler:

1) Organizasyon yapısı, kime bağlı çalışacağınız, kaç kişilik bir ekipte çalışacağınız,

2) Daha önce bu işten bir çalışan ayrıldıysa ayrılma nedeni,

3) Şirketin eğitime ne derecede önem verdiği ve eğitim imkanı sunup sunmadığı

4) Şirket aracı yoksa servis olup olmadığı,

5) Bu pozisyondan beklentilerin ne olduğu,

6) Mülakatın kaç aşamalı olacağı, ne zaman başlamanızın istendiği,

7) Daha önce firma ile ilgili edindiğiniz bilgilerden birini kullanarak bir soru sormanız şık olacaktır,

Buna benzer daha yüzlerce soru sorabilirsiniz ancak bence bunları not edip sormanızda fayda var, eğer görüşme sırasında soracağınız bu soruların cevaplarını size verdilerse bunları da kısaca not etmenizi öneririm.Bu sizin hem hazırlıklı olduğunuzu hem de iyi bir dinleyici olduğunuzu gösterir.Ancak not etmeyi abartmayın kısa kısa notlar alın.

Görüşmede lütfen yalan söylemeyin, iş hayatı gerçekten çok küçük ve artık teknoloji sayesinde insanların hayatları daha göz önünde.Her şey iyi olsa bile bir yalan yüzünden artıyı eksiye çevirebilirsiniz.

Eğer insan kaynakları dışında birimin yöneticisi ile de görüşüyorsanız kendisi ile ortak bir nokta yakalamaya çalışın, iş ile ilgili akıllıca sorular sorup iletişimi arttırmaya çalışın.Genelde insan kaynakları kararı %10 etkiler kararın %90'ı birim yöneticisi tarafından verilir.

Size gelecek klasik sorular:

1) Kendinizde değiştirmek istediğiniz 3 şey,

2) Yöneticiniz sizi değerlendirse sizin hakkınızda ne der?

3) 5 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz,

4) İş hayatınızda başınıza gelmiş zor bir durumu ve bunu nasıl çözdüğünüzü anlatınız,(mutlaka buna önceden çalışın)

5) İş hayatındaki en büyük başarınız nedir?

6) Nasıl bir yönetici ile rahat çalışırsınız?

7) Maaş beklentiniz nedir?


Bu soruların cevapları kişiye göre değişeceğinden bir şey yazmak istemiyorum.

Hepinize görüşmelerde başarılar dilerim,